Expur Capital Filles
Pentru prima dată, în 2018, Banca Mondială dedică The World Development Report complet educației, într-un moment extrem de bine ales. Trăim vremuri de creștere rapidă, societatea este într-o transformare profundă, astfel că educația este, mai mult ca oricând, vitală.
Am ales, de mulți ani, să sprijinim comunitatea locală, prin acțiuni pe multe direcții, având în sistemul de credințe că binele trebuie să meargă înspre educația și susținerea copiilor. Suportul financiar și implicarea noastră merg recurent către Orfelinatul din Slobozia, Liceul Mihai Viteazul, pentru participarea trupei de teatru în limba franceză la diferite concursuri internaționale, dar și spre Asociația Capital Filles care, în colaborare cu Ambasada Franței, Ministerul Educației și Cercetării, Institutul Francez și multiple companii cu acționariat francez, le susține pe elevele de liceu care provin dintr-un mediu familial modest, în orientarea profesională viitoare.
Programul de mentorat Capital Filles, la care angajatele noastre sunt, în mod voluntar, implicate, a pornit în 2014, când această inițiativă public-privată a intrat în România, semnându-se convenția de parteneriat cu Ministerul Educației. Prin noi, programul a fost extins în judetul Ialomița în 2016, aducând alături și alte companii partenere. Județul Ialomița este a treia regiune din România care beneficiază de acest program, după București și Timișoara, cu 3 licee beneficiare – Liceul Tehnologic Cuza-Slobozia, Liceul Tehnologic Căzănești și Liceul Tehnologic Fetești. Aceste instituții sunt selectate de către Inspectoratele Școlare, în funcție de criteriile asociației – elevele au o condiție socială și economică modestă și sunt școlarizate în licee periferice sau din zona rurală.
Anul acesta, avem o echipă de 9 doamne mentor implicate în program, îndrumându-le (alături de alți mentori din Slobozia) pe 27 de eleve în orientarea și formarea profesională, în descoperirea mediului de business și a anumitor domenii și meserii, dar și în înțelegerea modului în care își pot depăși condiția. Concret, colegele noastre voluntare în program au întâlniri periodice cu elevele de liceu, le ajută să își descopere potențialul și direcția, le sprijină în înțelegerea domeniului de activitate și cum pot face primii pași spre obținerea stagiilor și formării necesare primului loc de muncă, le facilitează întâlniri cu experți din domeniu. Sunt organizate și ateliere colective pentru prezentarea diferitelor meserii și sectorului de activitate, în care mentorii vin cu propria sursă de inspirație și povestesc despre parcursul profesional, dar și vizite la sediul companiei. În cazul elevelor din clasele a XII a, implicarea este și mai profundă, rolul mentorului fiind de-a acompania eleva de-a lungul anului școlar pentru a-i acorda tot suportul în alegerea studiilor superioare și în orientarea profesională.
În ultimii 3 ani, în care ne-am implicat în formarea și susținerea elevelor din liceele din județ, 37 de tinere (din totalul de 67 sprijinite și de alte companii) au beneficiat de informațiile, susținerea morală, suportul profesional al echipei de mentori a companiei, având, astfel, acces la o evoluție care ar trebui să fie normală pentru orice copil din România.