logo mobile

RO | EN

LECȚII DE LA GENERAȚIA Z

                                               

     

 

 

LECȚII DE LA GENERAȚIA Z

*DESPRE EDUCAȚIE ȘI FORMAREA PENTRU VIAȚĂ*

 

Avem nevoie de mai mult pozitiv în viața noastră.

 

Credem în principiul simplu că, dacă investim mult bine, ni se va întoarce amplificat, același lucru. Iar când aceasta are implicații în comunitatea din care facem parte și își pune amprenta pe educația copiilor noștri, ceea ce primim înapoi este de o sută de ori mai valoros.

 

 

 

În ADN-ul companiei noastre, este să premiem RESPECTUL, PERFORMANȚA și ÎNDRĂZNEALĂ, iar aceste valori le-am regăsit la cei 7 elevi din clasele a X a, a XI a și a XII a din trupa de teatru a Liceului Mihai Viteazu din Slobozia care pun în scenă, în diferite locuri ale lumii, piese de teatru în limba franceză. Am ales să îi învestim cu încredere, să îi susținem să se formeze și să se exprime.

 

Cel mai recent proiect al lor, pe care l-am sprijinit cu mare bucurie, a fost pus în scenă în Maroc, într-un schimb de experiență cu mai multe trupe internaționale. “Les Francforts” au fost apreciați pentru calitatea interpretării, pentru ingeniozitatea costumelor și pentru nivelul foarte bun al exprimării în limba franceză. Pentru copii, numai faptul că au ajuns într-o țară atât de ofertantă, li s-a părut “magic”. A fost un prilej de a se suda ca echipă, de a intra în contact cu o cultură și istorie bogate, iar pluralitatea limbilor vorbite a fost bine primită.

 

Pentru noi, a fost o ocazie de a-i direcționa pe copii către colegii noștri de la Lesieur Cristal, companie soră din Grupul Avril, care i-au primit cu mare căldură. Dar, în primul rând, a fost un pas nou în formarea copiilor nu numai pentru școală, ci pentru viață, de la a fi expuși experienței de a se exprima în public într-un eveniment internațional, la a-și învinge fricile și a transforma emoțiile într-un lucru pozitiv, la a vorbi perfect în fața unor nativi, până la o întreagă evoluție pe zona de dezvoltare personală.

 

 

Ce am învățat de la acești adolescenți minunați care, pe lângă școală, aleg să aducă un altfel de exemplu, încercând să devină, prin preocupări și pasiuni, pentru mulți desuete (limba franceză și teatrul), cea mai bună variantă a lor?

 

Iată câteva idei de viață, care pot fi urmate și de echipa noastră:

 

  • Ne suntem datori nouă înșine să ajungem la cea mai bună variantă a noastră, iar aceasta se întâmplă prin a ieși din starea vegetativă.  Ceea ce ne spun toți cei care vor să ne motiveze – să ieșim din zona de confort, căci doar așa putem evolua.

  • Liceenii noștri au ales t“viu”. Este un exemplu extraordinar pentru oricine că acești copii, care au multe provocări – sunt în prag de examene, sunt timizi, nu au opțiuni de divertisment, sunt la început de drum în relație cu dorințele și aspirațiile lor, au numeroase tentații – găsesc o cale curată de a se exprima.

  • Nu trebuie să alegem întotdeauna calea cea mai ușoară, ci aceea care ne permite să ne vedem transformarea. Oamenii puternici așa aleg, să lupte, să încerce lucrurile, în aparență, imposibile. Avem un proiect ale cărui rezultate se văd peste 6 luni, dar vor face diferența, în comparație cu altul cu rezultate dar doar de moment? Să alegem să construim pas cu pas, mai anevoios, dacă așa se poate, dar cu rezultate mari. “Roma nu a fost construită într-o zi”.

  • Adolescenții de la Mihai Viteazu din Slobozia ar fi putut să se joace pe o tabletă. Dar ei au ales să vorbească literar o limbă grea, să se exprime cu toată ființa în fața unor străini, să stea cu orele obosiți pe drum, să își învingă temerile etc.

  • În echipă, lucrurile se întâmplă mai bine. Se transmit și împart sentimente și emoții.

  • Elevii noștri cred că „totul este despre oameni și că, dacă întâlnești sau lucrezi alături de persoane de la care înveți ești, cu siguranță, mai bogat”. Trebuie să maximizăm calitățile celor din jur, să deprindem ce aduce mai bun fiecare și, astfel, eforturile comune vor avea rezultate.

  • Dacă ceea ce faci vine însoțit de pasiune, suntem cei mai fericiți pământeni.

  • Totul se rezolvă prin comunicare. Într-un moment de impas, când vrem să renunțăm, o discuție cu o persoană care ne coordonează sau ne poate ajuta în luarea unei decizii este o binecuvântare.

 

 

 

 

Total diferit față de etichetele pe care le lipim generației Z, millennials, nu-i așa?

 

Trupa de teatru “Le Francforts” în limba franceză a Liceului Mihai Viteazu din Slobozia este formată din: Marinela Constantin, Alin-Stefan Pahontu, Petru-Liviu_pavel Musat, Andreea Roxana Romaniuc, Arthur – Cristian Maurer, Violeta Vizireanu Ana-Maria Diamandopol și coordonată de doamna Elena Mocanu, profesor de limba franceză, inițiatoarea primului festival de teatru în județ în anul 2002.